• Deň lesov v ŠKD

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa lesov sme 22.3 a 26.3. v V., VI. a VII. oddelení ŠKD privítali pracovníkov Lesov SR p. Puterovú, p. Jurigovú a p. Žiaka, ktorí pre deti pripravili pestrý program s aktivitami lesnej pedagogiky. Zamysleli sa aj nad významom lesov pre našu planétu a diskutovali o tom, ako môžu prispieť k ochrane lesov.

            Vychovávateľky ŠKD: Gejdošová, Hyžinská, Hajurková

          • Veľkonočné variácie - remeselné trhy

          • 27.3.2024 sa deti zo ŠKD zúčastnili remeselných trhov v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva pod názvom Veľkonočné variácie. Deti obdivovali krásne zdobené kraslice, medovníky, keramické ozdoby a mnohé ďalšie tradičné aj netradičné veľkonočné výrobky. Prezentované výrobky si mohli zakúpiť a spestriť tak svoju domácu veľkonočnú výzdobu.

            Vychovávateľky ŠKD

          • Pošta - Veľkonočné pohľadnice

          • V minulosti pred veľkonočnými sviatkami chodili poštári s plnými taškami pohľadníc. Dnes sa uprednostňujú pozdravy formou mailov, sms alebo elektronických pohľadníc. Žiaci 2.B sa rozhodli potešiť svojich najbližších a poslali im krásny veľkonočný pozdrav. Naučili sa správne vypisovať adresu. Prakticky si vyskúšali ako posielať zásielky, nalepiť známku a ako sa orientovať na pošte.

            Želáme krásne sviatky!

            2.B 

          • Milí učitelia

          • Dnes, 28. marca, oslavujete svoj vzácny deň, Deň učiteľov. Učiteľ v živote žiaka znamená veľa, dávate nám to najdôležitejšie čo v živote potrebujeme a to vedomosti, láskavosť, múdrosť, ochotu, sprevádzate nás našim detstvom či dospievaním a formujete naše myslenie k lepšiemu. Veď ako povedal Ján Amos Komenský: ,,Jeden deň s dobrým učiteľom je viac ako tisíc dní usilovného samoštúdia.“

            Ďakujeme našim učiteľom a ostatným pedagogickým zamestnancom našej školy a to vychovávateľom, asistentom, psychologičke, špeciálnym pedagógom a nepedagogickým zamestnancom. Ďakujeme Vám za Vašu prácu, trpezlivosť, snahu a osobný vklad do učiteľského povolania.

            Šk.parlament

          • Rozvíjame tvorivosť žiakov na Technike

          • Proces tvorby prináša žiakom rozvoj manuálnych zručností, ale zároveň im tvorivá práca ponúka príjemné emocionálne zážitky, motiváciu a radosť z výsledného produktu.

            K. Štrasserová

          • Rozvoj a obnova školskej záhrady

          • Vďaka podpore zo Zeleného vzdelávacieho fondu - formou dotácie z Environmentálneho fondu, ktorý našej škole poskytla   Slovenská agentúra životného prostredia, sme na hodinách techniky vyrobili  10 úkrytov pre netopiere, 10 búdok pre spevavce a 1 hniezdisko pre sokola myšiara.  Projekt pod názvom – Zážitkové učenie v školskej záhrade  bol podporený sumou  6 042 Eur. V najbližšie dni budú búdky - detské umelecké diela -  umiestnené v školskej záhrade. 

          • Svetový deň vody 2024

          • V piatok, 22. marca sme oslávili deň vody, ktorého myšlienkou je pripomínať si dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia pre rozvoj ľudskej spoločnosti a zároveň príležitosť dozvedieť sa viac o problémoch súvisiacich s vodou. Toto slovné spojenie by mohlo pripomínať rozprávku ,,Soľ nad zlato“ a niekto by mohol povedať: Veď vody je okolo nás toľko ... Skutočnosť je ale úplne iná. v súčasnosti ešte stále je viac ako miliarda ľudí bez akéhokoľvek prístupu k bezpečnej vode. OSN – organizácia spojených národov, vyhlásila v roku 1922, 22. marec za svetový deň vody. Počas tohto dňa sa organizujú aj rôzne akcie pre širokú verejnosť. Ku aktivitám sa ale môže zapojiť každý z nás jednotlivo, a to nielen v tento deň. Šetriť vodou môžeme pri každodenných činnostiach, tým, že skrátime čas sprchovania sa, nebudeme si umývať zuby pod stále tečúcou vodou, skontrolujeme či po uzavretí kohútik nekvapká, alebo tak, že si do pohára napustíme len toľko vody, koľko vypijeme a čo nevypijeme, zalejeme ňou kvety :)

            Tento medzinárodne slávený deň sme si pripomenuli oblečením v modrom.  

            Alexovi Matejovi zo 4.B ďakujeme za vlastnú tvorbu básničky na tému Voda.

             

            Školský parlament

             

          • Jarné upratovanie školského areálu

          • V mesiaci marec, deti ŠKD všetkých oddelení, spolu s vychovávateľmi, uchopili hrable, metly a vyčistili školský dvor po zime ako sa na jarné upratovanie patrí.

            Deti šikovne hrabali, zametali až bolo všetko naozaj čisté. Ukázali, že nie sú šikovné len v športe, ale vedia aj spoločnými silami pomôcť pri prácach na čistote našej krásnej školy.

            Na koniec sme s poriadkom boli všetci spokojní s vykonanou prácou.

            Vychovávatelia ŠKD 

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 21. 3.  a  22. 3. 2024 sa uskutočnilo okresné kolo súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín, na ktorom sa  zúčastnili aj žiačky našej školy Stela Grešová 4.A, Katarína Hurajová 4.B, Zoe Bohmerová 5.A, Alžbeta Predáčová 5.A, Nela Uličná 7.B a Vanessa Floreková z 8.C triedy.

            V okresnom kole HK bola úspešná a získala krásne tretie miesto žiačka 4.B triedy Katarína  Hurajová. Víťazke a všetkým ostatným súťažiacim, ktorí reprezentovali našu školu srdečne gratulujeme!

            M.Rentková

          • Zvedaví škôlkari na návšteve v našej ZŠ

          • Dňa 20.3.2024 mali zvedaví škôlkari z MŠ Bublinka možnosť nahliadnuť do každodenného života u starších kamarátov v 1.A a v 1.B triede. Tento skvelé dopoludnie dopadlo nad očakávania. 

            Dúfame, že už zakrátko sa so škôlkarmi stretneme v školských laviciach.

          • BUDÚCI ARCHITEKTI?

          • Na hodinách matematiky sa v piatom ročníku meralo, strihalo, lepilo, farbilo... Prečo? Učili sme sa o priestorových telesách a ich vlastnostiach. Pozorovali sme, kde ich môžeme vidieť v skutočnom svete. Odtiaľ nebolo ďaleko k budovaniu papierových stavieb, ktoré sme dotvárali na výtvarnej výchove farbami, fixami, ceruzkami.

          • Návšteva kina Nicolaus

          • 20.3.2024 deti z V., VI. a VII. oddelenia ŠKD navštívili kino Nicolaus, v ktorom si pozreli animovaný film Vtáci sťahováci.

            Vychovávateľky ŠKD Gejdošová, Hyžinská, Hajurková

          • Deň remesiel - Deň otvorených dverí

          • 19.3.2024 sa priestory ŠKD zmenili na remeselnícke centrum, v ktorom sa konala živá prezentácia remesiel tunajších remeselníkov - výroba keramiky: p. Huťková, zdobenie kraslíc: p. Ošková, zdobenie perníkov: p. Zaťková, výroba z kože: p. Líška, priadka: p. Stanislavová, štrikovanie: p. Slabejová, pletenie korbáčov: p. Lesák s dcérou, pletenie košíkov: p. Ružičková. 

            Deň remesiel bol zároveň aj Dňom otvorených dverí, v rámci ktorého sme privítali rodičov, starých rodičov, predškolákov s rodičmi i širokú verejnosť. Návštevníci si mohli obzrieť priestory školy a deti vyskúšať tvorbu remeselníkov a ich výrobky zakúpiť. 

            Ďakujeme remeselníkom, rodičom a všetkým návštevníkom, že prijali naše pozvanie a poctili nás svojou účasťou.

            Kolektív vychovávateľov ŠKD

          • „Čítame si navzájom“

          • Tento mesiac oslavujeme Marec - mesiac knihy a tak sme si minulý marcový týždeň spestrili príjemnou aktivitou.  V rámci projektu „Čítame si navzájom“ žiaci a žiačky ôsmeho a deviateho ročníka, chodili do všetkých tried 1. stupňa, aby posilnili pozitívny vzťah k čítaniu. Najprv sa v každej triede rozprávali s deťmi o knihách, poukázali na význam kníh a čítania a potom prečítali vybranú kapitolu, veselej rozprávky o slušnom správaní, z knihy spisovateľa Petra Stoličného ,,Dobrý deň, opica Škorica.“ Pri hlasnom čítaní sa striedali aj žiaci 1. stupňa. A prečo hlasnému? Aby na vlastné uši počuli ako čítajú, ako textu dokážu porozumieť poprípade ako si vedia príbeh s opicou predstaviť. Dni vzájomného čítania motivovali žiakov myšlienkou, že každá kniha môže mať svoju dušu a príbeh, ktorý ožije ... stačí sa len začítať.

            Školský parlament

          • OZNAM

          • Dňa 20. 3. 2024 sa uskutoční celoslovenské testovanie deviatakov T9. Z tohto dôvodu bolo udelené riaditeľské voľno žiakom ôsmeho ročníka. Ostatné triedy 2. stupňa sa budú učiť podľa upraveného rozvrhu.

          • Matematická olympiáda 6., 7. a 8. ročník

          • Úlohy domáceho kola MO riešilo 15 žiakov 6.ročníka, 9 žiakov 7. ročníka  a 17 žiakov 8. ročníka. Úspešných riešiteľov zo 6. ročníka bolo 8 - Andrea Macíková, Patrik Pažítka, Terézia Argalášová, Sára Porubská, Gabriel Kubovič, Oliver Grygar, Rudolf Huna, Matúš Beňo, zo 7. ročníka 4 žiaci - Vivien B. Magerčiaková, Matej Gerboc, Filip Šeďo, Tobias Ivan a 5 žiaci z 8. ročníka - Michelle Štrkolcová, Tomáš Procházka, Tomáš Butko, Krištof Mihalovič, Artur Benko. Všetkým úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov pri riešení úloh OK MO, ktoré sa uskutoční 3. 4. 2024. Kupčová

          • Čitateľský maratón: Čítajme si 2024

          • 18. 3. 2024 sa deti z V. a VI. oddelenia ŠKD zapojili v Liptovskej knižnici GFB do celoslovenského detského čitateľského maratónu s názvom "Čítajme si", ktorý organizuje Linka detskej dôvery s podporou MŠVVaM SR. Deti čítali z knihy Čarovné kreslo od Evy a Petra Bombarovcov. Výsledok detského čitateľského maratónu bude vyhlásený po sčítaní počtu čítajúcich detí z celého Slovenska.

            Vychovávateľky ŠKD Gejdošová, Hyžinská