• Halloween a Pamiatka zosnulých

          • Okrem halloweenskej párty, masiek a dobrôt sme si pripimenuli aj na naše slovenské sviatky a zapálením sviečky sme spomínali na svojich najbližších. Žiaci 4.ročníka. 

          • Medzinárodný deň tolerancie

          • 16. november - Medzinárodný deň tolerancie. Poslaním tohto dňa je zvýšiť povedomie spoločnosti o potrebe tolerancie a nebezpečenstvách a negatívnych dôsledkoch intolerancie - neznášanlivosti.Tolerancia je harmónia v rôznorodosti, je to vzájomné rešpektovanie, akceptácia a uznanie bohatej odlišnosti svetových kultúr, foriem prejavu a spôsobov života ľudí. Je pestovaná znalosťou, otvorenosťou, komunikáciou a slobodou myslenia, svedomia a viery. Tolerancia je byť samým sebou bez potreby vnucovania svojich názorov a pohľadov iným. Je to predovšetkým aktívny prístup vyplývajúci z pochopenia všeobecných ľudských práv a základných slobôd iných.Uplatňovanie tolerancie neznamená tolerovať sociálnu nespravodlivosť alebo vzdať sa svojho presvedčenia. Znamená to, že každý má mať slobodne svoje presvedčenie a akceptovať, že iní majú tiež svoje. A práve tieto myšlienky nás viedli k tomu, že si Medzinárodný deň tolerancie pripomenieme aj na našej škole vytvorením plagátu so stromom tolerancie. Príď a prispej svojim výnimočným odtlačkom (budova 1. a 2.stupeň, prízemie).

             

          • NEBEZPEČNÉ VIDEÁ NA WHATSAPPE

          • Asi ste zachytili, že sa v aplikácii Whatsapp objavila skupina „Pridaj čo najviac členov“, ktorá zverejňuje nevhodné, násilné a nebezpečné videá.

            Strach rodičov z toho, čo sa šíri v telefónoch detí je naozaj oprávnený.

            S videním videí je spojené emocionálne riziko. Nevyžiadaný obsah môže deti vystrašiť, traumatizovať, znecitlivieť voči násiliu, oslabiť empatiu, ale aj normalizovať násilie a agresiu.

            Nie je to sranda.

            Sledovanie videí je spojené s mnohými pocitmi. Na jednej strane dieťa cíti, že by to nemalo robiť, ale na tej druhej ho to aj istým spôsobom láka. Tým, že je v skupine so svojimi rovesníkmi, ktorí ho tam pridali, cíti sa „výnimočne“. Má pocit, že nesmie zlyhať a sklamať. Zrazu je súčasťou nejakej skupiny, k niekomu patrí, je to tajné a deje sa to mimo dospelých.

            Skupina apeluje na to, aby to nikomu nepovedali, aby videá nevymazali, lebo sa niečo zlé stane ľuďom, ktorých majú radi. Dieťa v danej chvíli nevie vyhodnotiť, či to je reálne a nedokáže posúdiť riziko, ktoré to so sebou prináša.

            Celá táto situácia spôsobuje obrovský stres a tlak. Prežitý stres sa v nich môže uložiť a ovplyvní aj ich život do budúcnosti, napríklad vzťahy, ktoré si bude vytvárať aj spôsoby, ktorými bude riešiť náročné životné situácie.

            Pýtate sa, prečo to niekto robí

            S týmito skupinami sa spája pocit moci, kontroly a možnosť niekoho a niečo ovplyvniť.

            Paradoxne to dáva ich životu zmysel, nevhodným a ubližujúcim spôsobom.

            V IPčku dlhodobo upozorňujeme na nové fenomény v online prostredí. A pri každom z nich majú rodičia často pocit, že nestíhajú, nepoznajú, vyvoláva to v nich pocit, že okamžite musia niečo urobiť pre ich ochranu a automaticky zvyšujú nad deťmi a technológiami kontrolu.

            To, čo však potrebujú oveľa viac ako kontrolu je PODPORA a vytvorenie pocitu bezpečia, dôvery a pochopenia.

            Použite technické mechanizmy na to, aby ste vytvorili bezpečné online prostredie a inšpirujte sa aj odporúčaniami

            Národný bezpečnostný úrad (https://www.nbu.gov.sk/index.html):

            - skontrolujte svojim deťom mobilné telefóny,

            - na ochranu mobilných zariadení použite aplikácie rodičovskej kontroly,

            - zistite, aké informácie o sebe potenciálne prezradilo,

            - spolupracujte s Políciou Slovenskej republiky,

            - po nahlásení na polícii a vykonaní potrebných úkonov, alebo po zistení, že nejde o nelegálny obsah, môžete skupinu opustiť a zablokovať,

            - poučte deti o type informácií ktoré nesmú na sociálnych sieťach zdieľať s ľuďmi, ktorých nepoznajú z fyzického sveta.

            Odporúčanie pre rodičov:

            - v žiadnom prípade si svojpomocne nevytvárajte zálohy, dôkazy, ani ich neposielajte ďalším ľuďom,

            - spoznajte pokročilejšie možnosti riadenia obsahu a blokovania,

            - zaujímajte sa o svoje deti a diskutujte s nimi o kybernetickej hygiene.

            Využite túto situáciu na rozhovor, otvorený, bezpečný a plný citov, nie zákazov, príkazov a zastrašovania.

            Opýtajte sa ich, či a čo o tom vedia, ako si majú na seba dávať pozor, ale najviac zdôranite, že STE TU, či už v tejto skupine boli alebo nie.

            Ak by ste potrebovali pomoc a podporu aj Vy, sú Vám k dispozícii naše linky pomoci IPčko.sk a Krízová linka pomoci (0800 500 333), veľa užitočných informácií nájdete na webe www.stalosato.sk alebo v publikácii Bez nástrah online - sprievodca bezpečným internetom pre rodičov.

            https://www.sk-cert.sk/sk/varovanie-pre-rodicov-pred-nebezpecnou-skupinou-na-platforme-whatsapp/index.html

          • e-Testovanie JESEŇ 2023

          • V období od 4. októbra do 15. novembra 2023 sa naša škola zúčastnila eTestovania JESEŇ 2023, ktoré bolo pripravené oddelením hodnotenia a monitorovania vzdelávania NIVAM (https://nivam.sk/) pre základné školy. V systéme e-Test boli pripravené elektronické testy zo slovenského jazyka a literatúry, matematiky, anglického jazyka a aj testy overujúce čitateľskú a matematickú gramotnosť. Tieto testy sú vhodné na opakovanie a prehlbovanie učiva z uvedených predmetov a sú v súlade s platnými vzdelávacími štandardmi pre ISCED 1, ISCED 2, resp. ISCED 3 (Štátny vzdelávací program) pre daný testovaný predmet. Testovania sa zúčastnili žiaci 5., 6., 8. a 9. ročníka.

          • iBobor

          • V dňoch od 6. do 10. novembra 2023 sa uskutočnila na našej škole súťaž iBobor (https://ibobor.sk/). Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            Súťaže sa zúčastnilo dokopy 99 žiakov z I. a II. stupňa, úspešných riešiteľov z nich bolo 34.

            Za účasť ďakujeme všetkým riešiteľom, úspešným riešiteľom srdečne gratulujeme.

             

          • FINANČNÁ GRAMOTNOSŤ

          • Jednou z možností, ako zvýšiť finančnú gramotnosť, je zaradiť do škôl viac vzdelávacích aktivít, ktoré budú žiakov učiť základné informácie o peniazoch už v nízkom veku. Z tohto dôvodu dňa 13.11.2023 žiaci 5. a 8. ročníkov absolvovali workshop finančnej gramotnosti. Workshop prebiehal veľmi zábavnou formou, kde všetci žiaci získali rôzne informácie z oblasti financií, riešili zaujímavé príklady a problémy, spoločne pracovali v skupinách, aby odhalili správny kód na otvorenie truhlice. Žiaci skladali, rátali, využívali aplikáciu v telefóne, aby sa im podarilo získať tajný kód. Mali sme aj víťazov, ktorí si odniesli zaujímavé ceny. 

          • Burza stredných škôl 2023

          • Výber strednej školy  je náročný proces. Žiaci sú ovplyvňovaní všetkým, čo na nich vplýva - média, kamaráti, rodina, škola, inštitúcie. Aj tak sa mnohokrát  deviataci nevedia rozhodnúť.  Práve  z tohto dôvodu CPPP v Liptovskom Mikuláši organizovalo dňa 7. 11. 2023 už 20. ročník  Burzy stredných škôl. Cieľom Burzy je poskytnúť informácie o stredných školách prioritne žiakom 9-tych ročníkov a ich rodičom, aby sa vedeli čo najlepšie rozhodnúť a vybrať si vhodnú strednú školu. V jednotlivých stánkoch študenti prezentovali kvalitu svojej strednej školy, podávali všetky potrebné informácie o možnostiach štúdia, vybavenosti školy, úspechoch, či mimoškolských aktivitách.

            Verím, že všetky informácie, ktoré boli poskytnuté, pomôžu žiakom vybrať si tú správnu vzdelávaciu cestu. Držme im palce!

          • Školská facebook stránka

          • Môžete nás sledovať už aj na oficiálnej Facebookovej stránke našej školy!

            Nájdete nás ako: Základná škola Miloša Janošku

            Link:

            https://www.facebook.com/profile.php?id=61551565457228&is_tour_dismissed=true

            Dozviete o najnovších aktivitách, školských udalostiach a novinkách. Naša stránka je miestom, kde môžete byť v kontakte s našou školskou komunitou. 

            Sledujte nás pre aktuálne informácie, fotky a príbehy z našej školy a pokojne zdieľajte s nami vaše zážitky a fotografie zo školského života!

          • Okresné kolo v šachu základných škôl a osemročných gymnázií

          • Dňa 13.11. 2023 sa konalo Okresné kolo v šachovom turnaji základných škôl a osemročných gymnázií. Našu školu reprezentovali dvaja žiaci zo 7.B triedy, ktorí vo veľkej konkurencii obstáli na peknom druhom a deviatom mieste.

            Vivien Magerčiaková – 2. miesto

            Ondrej Fronko – 9. miesto

            Srdečne gratulujeme.

          • ŽIVÁ KNIHA PRE DEVIATAKOV

          • Čo je živá kniha?

            Ide o osobu, ktorá patrí ku skupine ľudí, ktoré sú často terčom nenávistných prejavov, predsudkov, odmietania, útokov a rôznych ďalších prejavov porušovania ľudských práv. „Čitateľom“ živej knihy môže byť každý, kto je ochotný počúvať a rozprávať sa. My deviataci sme sa vybrali na takéto „čítanie“ do Liptovskej knižnice G. F. Belopotockého. Na vlastné uši sme si mohli v úzkom kruhu vypočuť tri príbehy troch dám - SANJE, JOLKY a KIKY -, ktoré nám porozprávali o svojich životných osudoch, počúvali nás a odpovedali na naše otázky.

            Presvedčili sme sa, že zásady rovnosti šancí, odmietania diskriminácie, dodržiavania ľudských práv, princípy demokracie, o ktorých sa učíme na občianskej náuke či etickej výchove, sú pre niekedy len teória na papieri.

            Ďakujeme Sanji, Jolke a Kike, Liptovskej knižnici GFB v Liptovskom Mikuláši, Centru komunitného organizovania v Banskej Bystrici. Vďaka nim sme mali možnosť zúčastniť sa stretnutia s týmito zaujímavými ženami v projekte Živá knižnica.

            Na záver jedna z reakcií žiakov: „Bodaj by som nikdy nemusel byť živou knihou!“

          • Prvá pomoc 2. časť

          • Zachrániť život dokážu aj deti. Je dobré , ak  začneme s témou prvej pomoci už pri malých deťoch  a  naučíme ich ako môžu byť nápomocné. Je dôležité , aby si  žiaci budovali k záchrane života pozitívny vzťah a neboli ľahostajní voči svojmu okoliu. Žiaci  2.B triedy už po druhý krát navštívili Červený kríž, aby sa naučili  a získali nové vedomosti a zručnosti v prvej pomoci. Žiaci už vedia ako  privolať pomoc, vedia zastaviť krvácanie,obviazať ranu. Dnes si vyskúšali zachrániť život malému bábätku. Zistiť stav bábätka, masáž srdca, umelé dýchanie,  to boli pre žiakov nové , zaujímavé zážitky. Pre mnohých žiakov to bola obrovská výzva, ktorú statočne zdolali. 

          • 30-dňová výzva aktívneho školáka

          • Malí i veľkí, všetci sa môžu inšpirovať našou zábavnou výzvou!

            Trieda 7.B si na Občianskej náuke dala výzvu ako sa stať aktívnym občanom.

            Nakúpte potraviny v bezobalovom obchode, vyzbierajte odpadky vo svojom okolí, alebo sa na niekoho len usmejte a urobte mu tak pekný deň. Stiahnite si naše 30-dňové výzvy a nalepte ich na stenu, dvere či nástenku vo svojom okolí. Následne už len ostáva užiť si spolu užitočne strávený čas a spoločne si odškrtávať splnené úlohy.

          • Svet práce a karierová výchova

          • V dňoch 18.10. a 9.11. žiaci deviatych ročníkov privítali vo svojich triedach vzácnu návštevu. O svojom štúdiu a profesionálnej kariére im prišiel porozprávať generálporučík vo výslužbe Ing. Marián Áč, PhD. Aj on žiakov upozornil, že to čo nemôžu stratiť, ani im nemôže byť nijako odcudzené je  vzdelanie. Porozprával o svojich zahraničných cestách, o mierových misiách, v ktorých pôsobil i službe vo vojenskej kancelárii prezidenta SR (p. prezidenti Gašparovič, Kiska). Zdôraznil, že počas celej svojej profesionálnej kariéry vojaka, vždy stál na strane mieru.    

          • Beseda na tému stomatohygieny

          • Deti z 5. a 6.  oddelenia ŠKD  sa zúčastnili besedy na tému stomatohygieny. Pani Slabejová z  Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, porozprávala o hygiene ústnej dutiny. Naučili sme sa starať o naše zúbky, aké je podstatné správne čistenie zúbkov. Prakticky sme si to aj nacvičili na takýchto „veľkých zuboch“.

            Hyžinská, Gejdošová 

          • Návšteva Domova pre seniorov

          • Dňa 6. novembra niektorí  žiaci zo 4. A triedy s triednou učiteľkou navštívili Domov pre seniorov - Golden Age v Liptovskej Ondrašovej. Deti spevom, tancom, hrou na husliach, recitovaním básničiek spríjemnili popoludnie klientom zariadenia. Kontakt dvoch generácií prináša osoh a radosť obom stranám, seniori pri deťoch vždy pookrejú a deti sa zas učia, že starnutie je prirodzená súčasť života. Obraz vytvorili žiaci VII. oddelenia ŠKD p. vychovávateľky Anny Hajurkovej.

            Tr. uč. Hlavčová 

          • Koncert Kamarátka pastelka

          • Koncert Kamarátka pastelka v kultúrnom dome bola výborná. Žiaci sa dozvedeli niečo nové o rôznych krajinách, precestovali spevom svet, zatancovali, zaskákali a niektorí aj zaspievali. Žiaci 1. stupňa ZŠ. 

          • Sokoliari

          • aujímavá prednáška s aktivitami a ukážkou dravého vtáctva. Ďakujeme za návštevu. 4.B trieda.